PAK Stand
'PAK Stand' staat voor Panzerabwehrkanone Stand, oftewel de standplaats voor een Pantserafweerkanon. Deze foto is gemaakt in bunkercomplex Widerstandsnest 220H - een in de Tweede Wereldoorlog gebouwd bunkercomplex op De Punt in Ouddorp, welke deel uitmaakt van Hitler's verdedigingslinie de Atlantikwall.
PAK Stand
Deze PAK Stand werd gebruikt als open bedding voor het kanon. Dit kanon kon dan precies vuren op zowel de Noordzee als de Grevelingen én dekking geven aan het nabijgelegen Widerstandsnest 222H.
Zandhappen
Na de bevrijding in 1945 heeft de lokale bevolking alle bruikbare ijzeren en houten voorwerpen uit de bunkers gehaald, waarna is het complex langzaam maar zeker grotendeels is verdwenen in het duinzand en de bramenstruiken. In 2010 begon een groep vrijwilligers met het lokaliseren en uitgraven van de bunkers in dit bunkercomplex, alleen de vier grootste bunkers kwamen toen net boven het zand uit.
Project De Punt
Drie jaar lang hebben de vrijwilligers al hun vrije tijd in gestoken om het hele complex op te sporen en volledig uit te graven. In april 2012 hebben ze hiervoor de Gouden Betonmolen gewonnen, een prijs voor stichtingen, individuen of objecten die het afgelopen jaar een bijzondere rol hebben gespeeld binnen de wereld van militair erfgoed. Uiteindelijk is in 2013 het project afgerond en maakt nu deel uit van de Bunkerroute en is vrij toegankelijk. Een bezoekje aan dit mooie bunkercomplex is de moeite meer dan waard!
Mijn betrokkenheid
Dit project heb ik op de voet gevolgd en gefotografeerd, de complete fotoserie is terug te zien in het Facebook fotoalbum Bunkercomplex Wn 220h. Van de werkzaamheden van februari 2011 heb ik ook een videoimpressie gemaakt.